pl en

Gastronomia

W charakteryzującej się prostotą kuchni kanaryjskiej królują ryby- głównie vieja, granik, wrakoń i kabryl- w różnych postaciach- smażone (frito), z grilla (a la plancha), duszone (guisado) w smacznych potrawach typu caldereta czy sancocho. Do specjałów ka

W charakteryzującej się prostotą kuchni kanaryjskiej królują ryby- głównie vieja, granik, wrakoń i kabryl- w różnych postaciach- smażone (frito), z grilla (a la plancha), duszone (guisado) w smacznych potrawach typu caldereta czy sancocho. Do specjałów kanaryjskich należą ziemniaki, których występuje tutaj 96 odmian. Typowym daniem, którego należy koniecznie spróbować to papas canarias, czyli małe, młode ziemniaczki w mundurkach gotowane w słonej wodzie  podawane z sosem mojo. Podstawę sosów stanowią oliwa z oliwek z dodatkiem ziół i przypraw, ocet oraz czosnek. Istnieje ponad 20 rodzajów tego sosu, najbardziej popularne to  pikantny z papryką, nazywany również mojo rojo( czerwony) oraz  z kolendrą zwany również mojo verde (zielony). Typowe kanaryjskie sosy podawane są również do ryb i mięs.

Na kanaryjskim stole królują również zupy (potajes) , najsłynniejsze z nich to: rancho canario (z ziemniakami, grubym makaronem, mięsem i ciecierzycą) i potaje de berros (z rzeżuchą i ziemniakami). Inne tradycyjne bardzo popularne na wyspach potrawy to paella (potrawa z ryżu w różnych kombinacjach z mięsem, owocami morza i warzywami), gazpacho (pomidorowy chłodnik) tortilla (omlet z ziemniakami), sancocho (gulasz rybny z ziemniakami). Będąc na wyspach koniecznie trzeba skosztować tutejszego wyśmienitego wina (vino) i lokalnego piwa (cerveza). Prawie każda wyspa posiada kilka regionów winiarskich. Na Teneryfie to Acentejo, La Orotawa i Icod. Występują trzy rodzaje wina: białe (blanco), czerwone (tinto), różowe (rosado). Z mocniejszych tutejszych alkoholi warto spróbować rumu (ron) i wódki na bazie winogron (aguardiente) oraz rumu z miodem palmowym (ronmiel).

Do przysmaków kanaryjskich zaliczyć trzeba najlepsze na świecie banany- bardziej słodsze i aromatyczne od tych sprowadzanych z Ameryki południowej.